Будь - яке мистецтво є наслідуванням природи
На Київщині стартує соціальний проект "Школа фізичного терапевта" в рамках програми "Повернути Героїв у стрій"

На Київщині стартує соціальний проект "Школа фізичного терапевта" в рамках програми "Повернути Героїв у стрій"

15.08.2023

Навчання пілотної групи буде безкоштовним і триватиме протягом місяця.

У серпні на базі науково-практичного центру нейрореабілітації "НОДУС" розпочинає діяльність "Школа фізичного терапевта", яка має на меті підвищення кваліфікації фахівців в галузі нейрореабілітації травмованих захисників та цивільного населення. Проект реалізовується за підтримки компанії EPAM Україна та БФ "КРАН".

Над створенням проекту працювали близько року. Перша пілотна група складатиметься з кількох десятків учасників з усієї країни, які пройдуть спеціальний відбір. Навчання для них буде безкоштовним і триватиме протягом місяця. Після завершення курсу вони повернуться до своїх медичних закладів, щоб надавати компетентну допомогу у складі міждисциплінарних команд лікарів. Серед викладачів – лікарі клініки "НОДУС", а також досвідчені практики з інших лікувальних закладів країни. Завдяки використанню напрацювань центру та передових світових методик "Школа фізичного терапевта" покращить ситуацію з доступністю до лікування нейротравм саме в Україні. За рік планують підготувати до 200 фахівців, кожен з яких зможе працювати в середньому з 10 травмованими пацієнтами.


"Лікування нейротравм – складне і довготривале. Воно відбувається за індивідуальними програмами. Тому, щоб скоротити реабілітаційний маршрут пацієнта, важливо, щоб їх розробляли фахові експерти. І ми працюємо над тим, щоб таких в Україні ставало більше. Навчити рятувати і навчити відновлювати, щоб повернути захисників до повноцінного життя – такою ми бачимо місію нашого проекту",
- Олександр Кулик, доктор медичних наук, Заслужений лікар України, директор НПЦНР "НОДУС" та керівник "Школи фізичних терапевтів".

Варто зазначити, що у 2014 році клініка "NODUS" започаткувала благодійний проект з нейрореабілітації захисників. Відтоді, завдяки сучасним технологіям і своєму досвіду роботи із складними травмами та пошкодженнями, у клініці допомогли відновитися більше 460 пацієнтам. В рамках проекту "Школа фізичних терапевтів" відбудеться передача напрацювань усім охочим фізичним терапевтам, які готові підвищити рівень своєї професійності у цьому напрямку. Зареєструватися на навчання можна за посиланням.

З моменту заснування центру "NODUS", його підтримували багато різних компаній та фізичних осіб. Однак найбільш потужно він запрацював з 2017 року з появою системної допомоги з боку, БФ "КРАН", а згодом і компанії EPAM Україна. Співпраця вплинула не тільки на кількість відновлених пацієнтів, яким вдалося надати спеціалізовану нейрореабілітаційну допомогу, а й на розвиток галузі в цілому. Відтак ідеї та підходи центру вдало впроваджуються в закладах державного сектору.

"EPAM допомагає країні з перших днів повномасштабного вторгнення. Ми передаємо захисникам необхідне – від евакуаційних автомобілів до наплічників парамедиків. Але не менш важлива потреба в адаптації ветеранів та нейрореабілітації. Саме тому ми підтримуємо старт "Школи фізичного терапевта" як фінансово, технічно, так і експертно, беручи участь в розробці відповідних цифрових рішень. Ця ініціатива є частиною комплексної програми EPAM з адаптації ветеранів "Повернути Героїв у стрій"", - коментує Наталя Колядко, директорка з розвитку талантів в EPAM Україна.



Інна Данченко, керівниця фонду "КРАН" додає: "Напрям нейрореабілітації - найскладніший, люди буквально вчаться знову говорити, рухатися, - жити. Раді, що завдяки передовим технологіям та спільними зусиллями бізнесу та громади вдалося допомогти безкоштовно відновитися сотням військовим".

Сьогодні в Україні сотні захисників, які проходять спеціальну нейрореабілітацію, і сотні чекають на таку можливість. Як підтримати програми нейрореабілітації та допомогти захисникам швидше відновитися - можна дізнатися на сторінці БФ "КРАН" за посиланням.


Донині в Нодусі діє Благодійний проект реабілітаційного лікування поранених в зоні АТО військовослужбовців та добровольців
Постковідна
нейропсихологічна реабілітація
УВАГА!
Відвідувачам та пацієнтам!